Actualització Guia de la Cura Intrapart de la NICE (Anglaterra)


nice

Aquest mes s’ha publicat l’actualització de la guia d’assistència al part per a les dones sanes i als seus nadons, “Intrapartum Care Guideline”, produïda per la NICE. La NICE és el “National Institute for Health and Care Excellence” i és l’organització vinculada al departament de salut d’Anglaterra encarregat de produir guies mèdiques pels professionals de la salut. El més rellevant d’aquesta guia és que basa les seves recomanacions en l’estudi rigorós de l’evidència científica més actual i significativa, creant així una guia objectiva i altament fiable. Les guies de la NICE són un referent per a molts professionals d’arreu del món, així com per els hospitals i institucions.

Podeu trobar la guia completa fent click en el següent enllaç: https://www.nice.org.uk/guidance/cg190/resources/guidance-intrapartum-care-care-of-healthy-women-and-their-babies-during-childbirth-pdf

Malauradament la guia només està disponible en anglès i no s’espera la seva traducció al català o castellà. Tanmateix, a continuació s’han resumit alguna de les recomanacions més destacables. Cal avisa que la guia només cobreix l’atenció al part de dones sanes que comencin el treball de part entre les 37 i 42 setmanes de gestació.

Per poder entendre les recomanacions és necessari primer saber en que consisteixen i que són els possibles escenaris pel part, que cita la guia:

Obstetric Unit: són les sales de parts convencionals.

Midwifery led care unit: són unitats on s’atenen parts naturals de dones de baix risc. Els freestanding estan situades fora del recinte de l’hospital i alongside estan dintre. En aquests centres o sales no es pot demanar l’epidural, es realitza només auscultació intermitent del bebè i les intervencions es redueixen al mínim. Es diuen “midwifery led care unit” perquè la sala/centre està liderada per llevadores, no hi ha metges. La majoria d’hospitals públics ofereixen aquest servei. La traducció al català seria: unitat de llevadores.

Homebrith: part a casa. Servei ofert per la majoria d’ hospitals públics anglesos.

Recomanacions:

Lloc on donar a llum:

 1. La NICE conclou:
 • La unitat de llevadores és igual de segura per a les dones i bebès com la sala de parts convencional i es redueixen el nombre d’intervencions.
 • Per a les dones que ja han parit una o més vegades el part a casa és igual de segur per a elles i als seus bebès com la sala de parts convencional o unitat de llevadores.
 • El part a casa per aquelles dones que no han parit mai comporta un petit augment de la mortalitat i del risc de patir complicacions greus per el bebè.
 1. El professional de la salut ha d’informar i explicar a les dones les diferents opcions i deixa que ella trií la opció amb la que se sent més còmode. El professional no ha de revelar mai el seu punt de vista personal, així com emetre judicis sobre les decisions preses per les dones.
 2. Tots els centres i/o hospitals han d’oferir les quatre opcions.

Comunicació, el professional de la salut hauria de :

 1. Presentar-se i explicar el seu rol a la dona i a la seva família.
 2. Picar a la porta abans d’entrar i respectar l’ espai de la dona.
 3. Llegir i seguir en la mesura del possible el pla de part fet per la dona.
 4. Demanar el consentiment informat per a qualsevol intervenció.

Analgèsia:

 1. Tots els centres han de oferir l’aigua calenta com a forma d’analgèsia, ja sigui, amb dutxa o banyera. També “ l’Entonox” (és un gas format per òxid nitrós i oxigen) i “Pethidine” (és un opioide semblant a la morfina que s’administra per via intramuscular).
 2. A més, les sales de parts convencionals han d’ oferir l’epidural.

Benestar fetal:

 1. No s’hauria d’utilitzar el monitoratge electrònic fetal continuo en dones de baix risc sense complicacions. S’hauria d’utilitzar auscultació fetal intermitent.

Trencament de la bossa materna:

 1. El 60% de les dones amb bossa trencada entre les 37 i 42 setmanes de gestació aniran de part en les pròximes 24 hores.
 2. L’ inducció al part és recomanable a partir de les 24 hores de la ruptura de les membranes.
 3. La dona pot anar casa i tornar a les 24 hores per començar l’ inducció si ella així ho desitja.

Cuidats durant el part:

 1. La llevadora responsable dels cuidats de la dona ha de romandre en tot moment a l’habitació amb ella, per tant, cada llevadora tindrà només una dona assignada (one-to-one care).
 2. Els tactes vaginals es faran cada 4 hores.

Cuidats perineals:

 1. Només s’hauria de practicar episiotomia en cas de part instrumentat o patiment fetal.
 2. No practicar episiotomia en aquelles dones amb previs esquinços de tercer o quart grau.

Aquests doncs, són algunes de les recomanacions més destacables. S’ha de comentar també, que la guia té algunes limitacions; no cobreix aquelles dones amb problemes mèdics, prèvies cesàries o que vagin de part abans de les 37 abans o més enllà de les 42 setmanes de gestació. Per altre banda, algunes de les recomanacions són del 2007 i per tant en algunes àrees les directrius poden no reflectir els últims coneixements, i el que hauria de ser la millor pràctica per les llevadores i altres professionals de la salut.

Trobareu tota la guia clínica en l’enllaç prèviament citat.

Mercè Tarragó   11.12.14

One Comment:

 1. Moltes gracies per la feina Mercè, per a les dones que no parlen anglès serà molt útil.
  Segons tinc entès, les recomanacions son totes del 2014, les que son del 2007 han passat revisió i no s’han canviat per falta de canvis en l’evidència, i per tant segueixen sent vigents.
  una abraçada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.