Demanar la teva historia clínica


foto hc

D’acord amb la legislació sanitària, les usuàries tenim dret a accedir a la nostra historia clínica i els hospitals estàn obligats a entregar-nos-la complerta dintre del termini d’un mes des de la petició formal.

A l’associació sovint ens trobem que això que en principi és tan clar no es compleix. Les dones demanen la seva historia clínica i són realment molt poques les ocasions en les que se’ls entrega complerta a la primera (encara que hagin demanat expressament la totalitat dels documents), en la gran majoria dels casos se’ls entrega un resum sense cap valor clínic o legal, casualment els documents “decisius” s’han de requerir varies vegades, tampoc és infreqüent que l’hospital argumenti “haver perdut la solicitud” i digui a la dona que la torni a presentar.

L’anterior és un entrebanc molt important per a les dones. Moltes d’elles volen accedir a la historia clínica per entendre què va passar realment al seu part o per a excercir drets ja siguin legals o de queixa administrativa. Són dones que acaben de parir, tenen un bebé petit, i molt sovint estan patint seqüel·les emocionals a causa de l’atenció rebuda.

A algunes els resulta molt angoixant haver de tractar amb l’hospital on van tenir una mala experiència. Quan un fet que hauria de ser tan senzill com és aconseguir la història clínica es converteix en un peregrinatge, senten desgast.

Des de Dona Llum t’ajudem a aconseguir la història clínica. Et facilitem aquest formulari que hauràs d’emplenar amb les teves dades. Pots fer la solicitud de manera presencial a l’hospital i també per correu (recomanem correu administratiu en el cas dels hospitals públics o correu certificat en el cas dels hospitals privats). El centre té un mes per a remetre la historia clínica.

Si no la reps, cal insistir. Si te l’envien incomplerta, també cal insistir. Tens la opció de contactar-nos, tractarem de recolzar-te. Quan la rebis, a l’associació comptem amb llevadores que et poden ajudar a llegir-la i interpretar-la.

També aconsellem no dir a l’hospital el motiu pel que demanem la Historia Clínica ja que és el nostre dret accedir a ella i no cal donar explicacions, especialment quan aquestes poden incomodar al centre i jugar en contra.

Passes per demanar la HC:

  1. Descarrega el model i emplena’l amb les teves dades
  2. Envia’l a l’hospital o centre sanitari (per correu administratiu si és públic o per correu certificat si és privat)
  3. Espera el plaç d’1 mes
  4. Si et contesten i la HC està complerta ja està (si no la saps interpretar a DLL hi ha llevadores que de manera voluntària t’ajuden a fer-ho)
  5. Si et contesten i no està complerta caldrà insistir
  6. Si no et contesten o te la donen incomplerta i no ho arreglen, en primer lloc insisteix i a més a méss posa queixa d’una banda a l’Agència Catalana de Protecció de Dades (aquí) i de l’altre al Catsalut (aquí)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.