Resposta queixa Maternitat Hospital Clínic


Una dona va parir a la Maternitat de l’Hospital Clínic i va quedar molt decebuda i traumatitzada pel tracte rebut. Va decidir presentar una queixa que finalment ha estat contestada per part de l’hospital.

No és infreqüent que quan les dones tenen una mala experiència no trobin forces per a queixar-se, perquè s’arrisquen a empitjorar l’agravi. Sovint les respostes que reben fan de menys o neguen les seves experiències. Acaben sentint-se pitjor.
Una dona que ha patit una mala atenció durant el seu part no vol baralla ni venjança. El que vol és que algú l’escolti, que validi els seus sentiments, que des de l’empatia l’altra part es posi en el seu lloc i entengui el seu patiment durant el naixement del seu bebè, un moment dels més importants a la vida i que la gent s’imagina que serà un record bonic, no traumàtic.
En aquest cas, no ha passat això. La carta que ha rebut de la Maternitat de l’Hospital Clínic és un exemple de com les coses poden fer-se i s’estàn fent millor.
L’hospital ha llegit amb calma i cura la carta de la dona i ha contestat desarrollant-ne els diferents punts, explicant en alguns casos la manera de procedir i en altres directament disculpant-se per no haver garanitzat una atenció d’acord als seus propis estàndards.
En qualsevol cas, s’han pres seriosament el testimoni de la dona i han consultat la història clínica, preguntat a professionals, etc. per tant han fet una tasca d’investigació al respecte. La resposta de l’hospital ha contribuit a que la dona es tregui un pes de sobre i es senti amb més forces de passar pàgina i superar la experiència. 
Aquesta carta contrasta amb la reacció d’altres centres com per exemple la Clínica Sagrada Familia de Barcelona o el Parc Sanitari Sant Joan de Deu de Sant Boi, on davant dels testimonis o situacions de dones que han patit violència obstètrica en el seu centre responen amb violència institucional, opacitat, autoritarisme, fan de menys les dones a les que contesten amb despreci, o directament no contesten.
Ens congratulem i alegrem de que la Maternitat de l’Hospital Clínic doni exemple en aquest cas de que les coses poden fer-se d’una altra manera, per a benefici no només de les dones, també d’ells mateixos. Una atenció de primera qualitat inevitablement passa per escoltar les usuàries i prendre’s seriosament les seves experiències.
Per últim, aprofitem per mencionar que ja hi ha diversos estudis que demostren que el fet que els professionals i centres sanitaris demanin perdó redueix la litigiositat judicial. Hi ha una cançó que diu “when sorry seems to be the hardest word” (“quan el perdó sembla ser la paraula més difícil de dir”). Canviem això. No tinguem por de reconèixer els errors, obrim-nos la porta a millorar.
En benefici de totes.
Aquí podeu veure el testimoni de part original i a continuació trobareu la queixa de la dona i la resposta de l’hospital.
[gview file=”https://www.donallum.org/wp-content/uploads/2016/08/queixamateriresposta-1.pdf”]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.