Comunicat en relació a primer naixement a la Casa de Parts de Martorell


En els últims dies ha nascut el primer nadó a la casa de parts de Martorell, notícia molt esperada i que és motiu de celebració a l’associació donat l’èxit de l’experiència.

En relació amb la mateixa, volem manifestar i reivindicar el següent:

Entenem que aquest naixement en una casa de parts a la xarxa pública és un pas important cap a una atenció obstètrica basada en la fisiología i la desmedicalització, que tan bons resultats contrastats té per l’evidència científica i per l’experiència a altres països de l’entorn europeu.

És important que se segueixin creant cases de parts a Catalunya fins que sigui una opció totalment normalitzada, també en circumstàncies no directament vinculades a hospitals. Ara mateix la casa de parts de Martorell només pot assumir 80 parts l’any. Pensem que és una capacitat insuficient per l’alt interès que estan mostrant les dones, tal i com estem veient a l’associació.

Per tal que aquest model tingui èxit cal canviar la cultura obstètrica al territori. Han estat dècades de ficar la por al cos, culturalment, a les dones, fer-les creure que l’embaràs i el part són esdeveniments perillosos i patològics essent necessària la seva medicalització, malgrat tota l’àmplia evidència científica que demostra el contrari. Caldrà, no només obrir centres, sinó també actualitzar i reciclar professionals, així com donar autonomia real i efectiva a les llevadores –que han de ser les professionals de referència, i augmentar-ne el nombre massivament. També cal revisar els continguts dels cursos de preparació al part, ja que segons qui els imparteix es presenten continguts desactualitzats destinats a validar el model altament medicalitzat d’atenció a l’embaràs i el part, normalitzant i fomentant episiotomies, epidurals, expulsius instrumentals…

– En relació amb l’alt interès de les dones que ens contacten, manifestar que:

1) Hem detectat que no s’està donant informació ni promocionant degudament aquesta nova opció, ni tan sols dins del propi hospital de Martorell. Moltes dones, incloent-hi les que es realitzen el seguiment a l’hospital, s’assabenten de l’existència d’aquesta nova opció a través nostre.

2) És imperatiu flexibilitzar requisits d’accés: moltes dones també estàn decebudes per les altes restriccions d’accés, com per exemple en els casos de cesària prèvia. Sovint són precisament les dones altament informades segons evidència científica de cara a l’embaràs i al part les que volen optar per parts desmedicalitzats en cas d’absència de patologia greu, i aquest procés d’informació també massa sovint ve donat per una experiència prèvia dolenta.

Les dones hem de tenir accés generalitzat a models de baixa intervenció ja que la inmensa majoria d’embarassos i parts, sense intervencions iatrogèniques i patologitzadores, es desenvolupen en condicions fisiològiques saludables.

Això també és així en casos de cesària prèvia. De fet, l’evidència demostra la importància de que aquests casos siguin atesos amb menys farmacologia i intervencionisme precisament per reduir riscs.

El dia 18 de desembre de 2017 hem fet arribar aquest comunicat al responsable del Catsalut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.