CATALUNYA SUSPÈN EN LA TAXA DE CESÀRIES


Segons la darrera declaració de l’Organització Mundial de la Salut, entre 11 mil i 15 mil dones pateixen cesàries injustificades a Catalunya.

11 d’abril de 2015

L’Organització Mundial de la Salut va fer ahir una declaració1 sobre les taxes de cesàries. En aquesta declaració, l’organització recorda que des de 1985 s’ha considerat que no hi ha justificació per a taxes superiors al 10-15% a nivell poblacional. En observar-se que, en els estudis que controlaven factors socioeconòmics, la relació entre la taxa de cesàries i la menor mortalitat es reduïa, es va portar a terme un altre estudi que no va trobar efecte de l’augment de la taxa de cesàries sobre les taxes de mortalitat a partir del 10%. A més, alerta que les cesàries només són eficaces per reduir la mortalitat materna i neonatal quan es realitzen per motius mèdics i que poden provocar complicacions i discapacitats significatives fins i tot permanents. Adverteix que no estan clars els efectes de les taxes de cesàries sobre altres aspectes com la mortinatalitat, la morbiditat materna i la mortalitat perinatal, els resultats pediàtrics i el benestar psicològic o social, i que calen estudis per comprendre els efectes d’aquest tipus de cirurgia sobre alguns resultats immediats i futurs.

Pel que fa a les taxes de cesària a nivell hospitalari, la declaració fa esment de la necessitat d’establir un sistema de classificació universal que permeti un intercanvi d’informació de manera significativa i transparent per avaluar eficientment els resultats materns i perinatals. Proposa la classificació de Robson2 com la més adequada, recomana que els establiments hospitalaris la utilitzin amb les dones hospitalitzades pel part i que els resultats es posin a disposició del públic sempre que sigui possible.

En contraposició a aquesta declaració, tal com mostren les últimes dades dels indicadors de qualitat de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, a l’any 2013 es va arribar al màxim històric en la taxa de cesàries a Catalunya que va ser del 31,1%. Amb un total de 70.206 parts segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, podríem afirmar que a Catalunya van ser sotmeses a cesàries injustificades o evitables entre 11.300 i 14.800 dones.

Des de DONA LLUM, Associació Catalana per un Part Respectat, considerem necessari que des de l’administració es posi atenció en aquest aspecte i s’investiguin amb transparència les pràctiques que resulten en aquestes xifres i les mesures que es prenen per reduir-les. Aquestes mesures han d’anar encaminades a reduir les causes que porten a la realització de cesàries, en cap cas a evitar-les quan són necessàries ni a substituir-les per altres maniobres, també agressives, com els parts instrumentals.

A més entenem que l’adopció de la classificació de Robson per part dels centres hospitalaris catalans afavoriria la salut de les dones i els nadons quant a sistema facilitador de l’avaluació de les pràctiques sanitàries i la seva transparència, que actualment és insuficient.

(1) http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/161444/1/WHO_RHR_15.02_spa.pdf?ua=1
(2) Robson, M.S. Classification of caesarean sections. Fetal and Maternal Medicine Review / Volume 12 / Issue 01 / February 2001, pp 23-39 DOI:  http://dx.doi.org/10.1017/S0965539501000122 

 


 DONA LLUM és una associació sense ànim de lucre creada al 2006, formada majoritàriament per dones, unides pel convenciment que mares i nadons han de rebre una atenció digna i respectuosa durant el procés d’embaràs, part i postpart a Catalunya.

La nostra missió és situar les dones i els seus infants en un paper central de l’atenció perinatal a Catalunya, observant les pràctiques sanitàries actuals i reivindicant la seva adequació a l’evidència científica des del respecte a les necessitats i drets de les mares i els nadons.

donallum_logo

 

Per a més informació: info@donallum.org / 654011036

Descarrega nota de premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.