“Tú eres la mejor madre del mundo”


paricioEl pediatre J.M. Paricio ha tingut l’amabilitat de fer-nos a mans la seva obra “Tu eres la mejor madre del mundo” de recent publicació. L’autor és conegut per haver liderat la posada en marxa de la plataforma virtual “E-lactancia.org”, eina imprescindible per a professionals de la salut que probablement ha salvat moltes lactàncies a l’hora de prescriure medicació o remeis a dones que alleten. Paricio també dirigí el servei de pediatria de l’Hospital de Marina Alta a Alacant, on implementà canvis en l’atenció dels nounats, especialment aquells bebès nascuts per cesària que, a partir del nou protocol, poden fer pell amb pell amb les seves mares al mateix quiròfan i iniciar l’alletament de forma immediata.

El seu llibre no és la típica guia en la que un professional autoritzat ofereix un manual d’ús per a nadons. Amb la senzillesa i sentit de l’humor que el caracteritzen, l’autor ens presenta tot un seguit d’observacions sobre la criança dels infants des de la gestació fins als tres anys aproximadament, basades tant en la seva experiència a la consulta i l’hospital com, tal i com ens reconeix, en el què ha sentit i après tractant centenars de mares i bebès, als grups de criança i lactància als què ha assistit. És una bona lliçó d’humilitat que molts sanitaris podrien aplicar-se a l’hora de donar consells o instruccions a les mares. Perquè, justament, una de les principals idees força d’aquest llibre és que les mares tenim el poder i el coneixement per tractar els nostres fills i filles i que els professionals estan allà per donar-nos suport.

tuereslamejormadreL’obra és un compendi molt ampli i divers amb temes com les malalties més comuns, el son dels nadons, l’alletament i l’alimentació, els portabebès, les vacunes, la conciliació… Potser toca tantíssims aspectes que ens quedem amb les ganes que desenvolupi una mica més algunes qüestions. On realment Paricio es llueix es en aquells aspectes en els que ell mateix hi té experiència com a metge i com a pare, els problemes que es troba a la consulta o els temes més delicats relacionats amb l’atenció als nounats amb problemes o amb la mort perinatal. El seu to, al llarg de tot el llibre, és tan respectuós però alhora informatiu que ens fa pensar en aquell metge de família de tota la vida que totes voldríem tenir a prop, que ens reconeix, ens conté, ens desculpabilitza, ens dóna confiança en nosaltres mateixes, ens adreça com a persones adultes responsables i, quan cal, sap actuar basant-se en l’evidència científica. El fet que amaneixi cada capítol amb anècdotes personals i del seu entorn facilita la lectura i, alhora, humanitza l’autor posant-lo d’igual a igual amb les lectores.

Fet i fet, tenim un llibre idoni per a la lectura de mares novelles i no tant, perfecte per a fer un regal que concentri un munt d’informació i consells (encara que ell admet no voler-ne donar) a aquelles famílies que estimeu i que puguin ser receptives a formes de criança respectuoses i conscients. Si haguéssim de resumir el missatge en dues idees clau aquestes serien: els nadons són éssers competents i dignes; i les mares ho fem bé la major part de les vegades, confiem i desculpabilitzem-nos!

Agraïm al doctor Paricio el seu regal, igual que ens regalà amb la seva companyia i la seva saviesa a la darrera jornada de Dona Llum per la setmana mundial del part respectat de 2013. A totes les mares a qui interessi, tindreu “Tú eres la mejor madre del mundo” als grups mensuals de suport disponible per al préstec.

Laura Cardús i Font

Pàgina oficial: Ediciones B

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.