Lliure elecció de centre


hospitalEn aquest post podràs llegir el manifest de l’associació Dona Llum en relació a la modificació que s’ha produit a la carta de drets i deures catalana respecte a la llibertat d’elecció de centre i professional. Hem fet arribar aquest manifest  a les autoritats sanitàries catalanes. 

Et comentem que des de l’associació continuem treballant per a que la llibertat d’elecció i l’autonomia de les dones sigui possible i sigui respectada. 

Si ets una dona que està veient vulnerat el seu dret a la lliure elecció, posa’t en contacte amb nosaltres i també pots posar una queixa aquí al Catsalut

MANIFEST DE DONA LLUM ASSOCIACIÓ CATALANA PER UN PART RESPECTAT SOBRE LES RESTRICCIONS A LA LLIURE ELECCIÓ DE CENTRE I PROFESSIONALS

Des de Dona Llum Associació Catalana per un Part respectat una de les consultes que rebem amb assiduitat està relacionada amb la possibilitat d’escollir centre on realitzar el seguiment de la fase final de l’embaràs i el part. Sempre hi ha hagut reticències a autoritzar una derivació (no a acceptar-la), però des de la promulgació de la Nova Carta de Drets i Deures a l’agost de 2015 s’està pràcticament impossibilitant a les dones decidir on i amb qui pariràn, cosa que succeeïx en les setmanes properes al part, el qual implica un neguit important per a les usuàries, que viuen aquesta situació amb angoixa.

Aquesta nova carta restringeix la lliure elecció de centre i professionals., malgrat expressament diu tenir a veure amb la necessitat d’adaptar-se a la nova realitat tecnològica i en repetides ocasions manifesta el compromís de contribuir a una major autonomia i llibertat en la presa de decisions de la persona usuària, o irònicament en paraules del Pla de Salut Català 2016-2020 “La Carta de drets i deures en relació amb la salut i l’atenció sanitària s’ha actualitzat amb un nou paradigma de contracte social, en el qual les persones han de ser cada cop més actives en relació amb la seva salut, de manera que es constitueixen com a agents de canvi, per la seva capacitat d’apoderament i de participació, en el disseny del model d’atenció a la salut.”.

On abans senzillament es deia que la persona usuària té dret a escollir els professionals i el centre sanitari, ara s’estableix que només es podrà escollir l’equip d’atenció primària, metge o metgessa de família i infermer o infermera de referència, i que “es respectin” les seves preferències en relació amb la resta de professionals i serveis.

Aquesta restricció no està justificada i és directament contrària a la autonomia i llibertat que tant diu promoure la nova carta.

L’impacte de l’anterior en les dones embarassades que han de parir és gran. La diferència entre un centre o un altre és la diferència entre que t’apliquin un protocol amb intervencions obsoletes altament iatrogèniques o que t’atenguin d’acord a la última evidència científica, la diferència entre emportar-te una cesària que no necessitaves o parir fisiològicament, la diferència entre que et facin una cesària sola o que no te’n facin, la diferència entre tenir accés a sales preparades per al part fisiològic o no tenir-ne, la diferència entre fer el pell amb pell amb el teu nadó o patir una separació no justificada, la diferència entre ser tractada amb dignitat o respecte o des de l’autoritarisme i el paternalisme, la diferència entre abandonar el centre amb una lactància ben instaurada o recomanacions desfasades i contraproduents.

És una diferència ben gran, les dones i els nostres nadons i les nostres famílies ens hi juguem molt.

Si a Catalunya el que es vol és equilibrar l’ús dels diferents equipaments i centres, potser aquells que compten amb menys demanda hauríen de començar per fixar-se en què estàn fent bé els centres als que les dones demanem accés una i altra vegada per parir i preguntar-se perquè les dones els tenim en bona consideració, no segrestar-nos mitjançant normatives que ens deixen sense possibilitat d’escollir on, com i amb qui ens sentim més segures per a un moment tan important i íntim com és el part.

Per tot això des de Dona Llum Associació Catalana per un Part Respectat exigim el retorn a la normativa anterior on existia plena llibertat d’elecció de centre i professionals.

Per la nostra part continuarem assessorant a les dones en el sentit de facilitar d’una manera o altre que s’assoleixi la derivació al centre de la seva perferència, tot fent efectius els seus drets a la llibertat i a la autonomia i respectant la seva dignitat i voluntat.

Octubre 2016

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.