Les voltes de cordó


Sovint escoltem mares explicant que la seva cesària o les intervencions que havia rebut durant el part havien quedat “demostrades” com a necessàries amb el descobriment de que el nadó duia voltes de cordó umbilical al coll.

Realment, és així?

Estudis que demostren que les voltes de cordó son una situació normal que no empitjoren els resultats perinatals, i per tant no justifiquen induccions ni cesàries.

Am J Perinatol. 1997 Oct;14(9):555-7.
Les voltes de cordó i l’edat gestacional
Larson JDRayburn WFHarlan VL.

El propòsit d’aquest estudi observacional va ser investigar la relació entre les voltes del cordó nucal i l’edat gestacional . Les dades informàtiques de la nostra base de dades perinatal hospitalària van ser revisats entre gener de 1990 i desembre de 1994 . (…). Dels 13.895 parts de fetus únic , la troballa d’ una volta de cordó va augmentar significativament del 5,8% en la setmana 20-29,0 % al setmana 42 de gestació . Les freqüències augmentaren linealment , independentment de si l’entrellaçament implicava una sola volta ( p < 0,001 ) o múltiples voltes ( p < 0,002 ) . El risc de mort fetal abans del part no va ser major en la presència d’un embolic circular de cordó , fins i tot després de controlar altres factors de risc . Aquestes dades han de servir de referència per a les ecografies prenatals i d’estudis prospectius destinats a avaluar el valor predictiu d’informar d’aquesta troballa prenatalment .

Abstract
Obstet Gynecol. 2005 Jul;106(1):23-8.
Cordes nucal en parts a terme i post-terme –  Necessitem saber?
Schäffer LBurkhardt TZimmermann RKurmanavicius J.
OBJECTIU :

Per analitzar l’efecte de les voltes de cordó sobre les característiques perinatals en el part dels embarassos a terme i post-terme .

MÈTODES :
Es van analitzar un total de 11.748 dones amb parts vaginals planificats , incloent 9,574 a termini i 2.174 parts post-terme, per als esdeveniments durant el part , el maneig clínic peripart, tipus de part,  i el resultat neonatal. La presència de voltes de cordó es va diagnosticar clínicament en el moment del lliurament . Les dades es van obtenir de la base de dades perinatal entre 1995 i 2004 per a l’anàlisi retrospectiu.

RESULTATS :
La incidència dels cables del clatell en parts a terme i post-terme va ser del 33,7% i 35,1%  respectivament . Múltiples voltes de cordó al clatell van estar presents en el 5,8 % del trimestre i el 5,5 % dels parts post-terme . El signes de compromís fetal intrapart es van augmentar en tots els grups , encara que no tots van aconseguir significació estadística en els parts post-terme . LA tinció meconial es va incrementar significativament només en casos de múltiples voltes de cordó a parts postterme ( 42,1% enfront de 30,1% , P < 0,05 ) . El tipus de part es va mantenir sense canvis en tots els grups d’ circular de cordó. Els valors de gasos en sang neonatals desfavorables van ser significativament més freqüents en tots els grups d’ circular de cordó . No obstant això, les puntuacions de 5 minuts d’Apgar menors de 7 no van ser més comuns , i l’admissió a la unitat neonatal no requeria més freqüència.  El pes mitjà en néixer va ser significativament més baixa en tots els grups d’ circular de cordó .

CONCLUSIÓ :
Les voltes de cordó no influeixen en la gestió clínica en el part, i l’adaptació neonatal primària no es veu afectada. Les nostres dades mostren que l’avaluació del cordó nucal ecogràfica no és necessària en el moment de l’admissió per al part.

Nivell d’evidència :
II -3 .

Abstract

Articles relacionats:

EL CUENTO CHINO DE LA CIRCULAR DE CORDON
La vuelta de cordón umbilical en el cuello del feto
 Nuchal cords: sharing the evidence with parents
Nuchal Cords: the perfect scapegoat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.