Les sueques ocupen una casa de parts per evitar el seu tancament


Dones ocupant la casa de llevadores BB Sophia.

Dones ocupant la casa de llevadores BB Sophia. Font: www.dn.se

Suècia és uns dels països de la UE amb millors resultats de morbomortalitat materna i infantil. El seu secret? La atenció al embaràs, part i postpart la proporcionen llevadores, habitualment desde les cases de parts. Només en cas de complicació obstètrica es deriva a hospital o apareix en escena un/a ginecòleg/a.

Però el discurs de la crisi econòmica també ha arribat allà i com no, les dones i els/les infants són les primeres perjudicades. Ja fa temps que es convoquen menys places de llevadores de les que en realitat calen, el qual afecta al ratio 1llevadora-1dona. Això fa que algunes dones de part hagin de conduir fins a trobar una maternitat on tinguin plaça.

Tot i les protestes, enlloc de convocar més places el que el govern suec està intentant en una maniobra per “reduïr costos” a curt plaç és fer que els parts s’atenguin al departament d’emergències de qualsevol hospital. Però les sueques ho tenen clar: volen seguir parint a cases de naixements gestionades per llevadores.

Saben que l’estalvi econòmic inicial suposaria un cost elevat per a la seva salut i la dels seus bebès, i a la llarga també saben que una atenció hospitalària al part altament intervinguda acaba suposant una major despesa. Totes les parts interessades surten perdent.

A tot això, en plena crisi de falta de llevadores i llocs on parir, el govern suec està intentant tancar una de les cases de parts (BB Sophia, que l’any 2015 va atendre uns 3.200 naixements) que hi ha a prop d’Estocolm, al·legant falta de personal. Però no ho ha aconseguit: les dones han ocupat l’espai i no marxaràn fins que s’arribi a una solució que no impliqui la hospitalització dels naixements.

D’aquesta manera, en tot moment hi ha unes quinze persones dintre del recinte demanant als polítics que se’n facin càrrec de la situació i exigint un debat seriós envers el tipus d’atenció al part. Abans d’això llevadores, dones, homes i bebès porten setmanes emprenent accions i manifestant-se en contra del tancament.

Des d’aquí animem a aquestes dones a seguir lluitant per la seva salut i la dels seus bebès. 

Noticia original aquí.  (en suec)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.