SI HEM DE SER UNA REPÚBLICA


Dona Llum Associació Catalana per un Part Respectat manifesta que:

SI HEM DE SER UNA REPÚBLICA RECLAMEM

Una atenció sanitària a l’embaràs, part i postpart basada en la fisiologia, tot rebutjant la medicalització i patologització dels nostres cossos. Abandonem els cribatges massius i fomentem hàbits i estils de vida saludables, apoderem l’autoestima de les dones envers elles mateixes, les seves capacitats i els seus cossos.

Una atenció sanitària a l’embaràs, part i postpart on les professionals de referència són les llevadores, restringint la presència d’obstetres a les situacions patològiques on la seva intervenció sigui indispensable. El ratio a paritoris ha de ser el de one-to-one, model que funciona amb èxit a països europeus referents en obstetrícia. També s’ha de garantir la continuitat de les cures: prou de trobar-nos amb professionals diferents a cada visita, el qual implica una despersonalització de la experiència.

Uns percentatges d’intervencions (ús d’oxitocina, induccions, instrumental, cesàries, entre d’altres) d’acord amb les recomanacions oficials i directament vinculats a la millor evidència científica. Les intervencions mai han de tenir a veure, com succeeix en la actualitat, amb interessos docents així com organitzatius a nivell material i personal dels centres i professionals.

Una assistència sanitària obstètrica basada en la empatia, la horitzontalitat i el respecte absolut als nostres drets humans com a dones i persones, tot garantint la nostra autonomia i dret a prendre decisions informades, i rebutjant qualsevol forma d’autoritarisme, jerarquia i coacció.

Una assistència sanitària obstètrica on l’excercici d’aquests drets no implica repressió i violència, incloent la intervenció il·legítima d’institucions com els Mossos o Serveis Socials com a manera de sotmetre’ns.

Una assistència sanitària obstètrica que respecta les decisions i opcions de les dones i vetlla per a que puguin dur-les a terme en condicions òptimes i segures, també i especialment en aquelles ocasions en que el criteri mèdic i el de la dona no coincideixen. És precisament en moments com aquests en que es demostra la capacitat real d’empatia, d’escolta i d’acompanyament a nivell humà i professional d’una persona proveïdora de salut.

Una sanitat exclusivament pública, on totes les opcions (hospitalària, domiciliària i cases de part) estàn incloses a la cartera de serveis i disponibles per a totes les dones embarassades i de part. Això inclou el desmantellament de la privatització sanitària. Cap dona ha de veure limitades les seves opcions i drets per motiu de no disposar d’una assegurança mèdica, que d’altra banda evidència un fracàs de la gestió dels nostres impostos i fomenta la imposició d’un model mercantilista de la salut.

Un Catsalut i institucions sanitaries que atenen i resolen les comunicacions i reclamacions de les dones, prioritzant les nostres necessitats com a éssers humans i usuàries. Som masses les dones que després de la vulneració dels nostres drets ens enfrontem al sil·lenci i falta d’interès institucionals.

Uns centres i professionals de la salut transparents i responsables en quant a formes d’actuació i percentatge d’intervencions, que donen explicacions quan són requerits. Volem que es recullin dades de manera oficial, tot posant fi a la opacitat i el corporativisme.

En definitiva, una república on l’embaràs, el part i el puerperi són esdeveniments saludables durant els quals les dones decidim d’entre totes les opcions en llibertat, amb informació i sense por, i que podem viure amb alegria.

SI HEM DE SER UNA REPÚBLICA (enllaç a manifest en PDF)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.